dilluns, 14 de desembre del 2009

El SI arrasa a La Jonquera amb un 86% dels vots

"Creiem molt sincerament que avui, a Catalunya, ha començat el futur"

Amb aquestes paraules, el portaveu de la plataforma La Jonquera pel Dret a Decidir, Joan Budó, valorava els resultats de la consulta sobre la independència que ha tingut lloc avui a la vila. Els resultats són els següents: de 2602 electors cridats a les urnes, 547 han exercit el seu dret a vot. Això representa una participació del 21%. D'aquests, 468 han optat pel SI. 55 pel NO. 20 han sigut en BLANC. I 4 NULS. Per tant, dels jonquerencs que avui han votat, una àmplia majoria, el 86%, ho ha fet a favor de la independència de la nació catalana. 

Són uns molt bons resultats de participació

L'electorat és un element a tenir en compte a l'hora d'analitzar les dades globals. Si en unes eleccions oficials -com van ser les del Parlament Europeu- són cridades a les urnes unes 1712 persones, en aquest cas, l'electorat ha sigut més elevat, pel fet que també s'han convocat els jonquerencs procedents de la nova immigració (un terç de la població electoral) i els joves de 16 a 18 anys, fent augmentar el nombre de votants fins als 2602. D'aquests nous votants, un 17% s'ha acostat a les urnes per exercir el seu dret a vot. El mèrit d'aquesta jornada també resideix en dos altres elements que diferencien aquestes consultes dels plebiscits oficials: la nul·la aportació de finançament públic i l'escàs suport dels mitjans de comunicació.




Avui ha sigut una jornada històrica per a la democràcia del país

Per primera vegada, la societat civil ha organitzat una mobilització d'aquestes dimensions. Més de 15.000 voluntaris han tret hores de l'oci, la família i la son, per tal de fer possible la celebració d'aquesta consulta a 166 municipis d'arreu del territori. Una lliçó de democràcia activa per la dignitat del nostre poble que els nostres representants haurien d'haver après fa temps. Núria Casademont, presidenta de l'associació Alt Empordà Decideix, ha declarat que "estem en una primera onada de consultes. Estic convençuda que la jornada d'avui esperonarà els ciutadans d'aquesta comarca a organitzar-ne als seus municipis. Això no té aturador." Diverses entitats ja estan treballant perquè el 25 d'abril, els figuerencs puguin votar sobre la independència del nostre país. Alguns d'aquests voluntaris han sigut presents a La Jonquera per viure el referèndum en persona. 

Presència d'observadors empordanesos i de la Catalunya Nord

Al llarg de la jornada, diverses persones d'altres poblacions empordaneses i, sobretot, de la Catalunya Nord s'han desplaçat fins al col·legi electoral ubicat a 'La Unió Jonquerenca, La Societat', per tal d'assistir a la consulta popular i intercanviar punts de vista sobre l'organització del referèndum. També cal destacar la presència de diferents mitjans de comunicació de banda i banda dels Pirineus.

429 € per a la Marató de TV3

La jornada d'avui ha coincidit amb la 18ena Marató de TV3, que enguany recaptava diners per les malalties minoritàries. Conscients de la importància d'aquesta iniciativa, la plataforma La Jonquera pel Dret a Decidir ha disposat una urna on els jonquerencs i jonquerenques han pogut col·laborar econòmicament amb La Marató. El total recaptat, 429 €, servirà per posar el nostre granet de sorra en la investigació d'aquestes malalties. 


 




Agraïm a tots els que han col·laborat en la organització del 13D a La Jonquera, i  animem als pobles de la contrada que se sumin a participar activament pel futur dels Països Catalans. 

diumenge, 13 de desembre del 2009

La Jonquera 319 vots, i seguim sumant-ne

319 vots a La Jonquera, i continuem sumant


....



A les tres del migdia, s'han comptablitzat els vots de 319 persones. Cal destacar la participació de nous catalans, que a la vila representa un terç de la població, essent un argentí un dels primers veïns a estrenar l'urna. Desafiant la tramuntana, gent de totes les procedències i edats s'ha acostat a La Unió Jonquerenca Societat de Socors Mutus, per participar a la consulta sobre la independència, que s'ha desenvolupat en un ambient distès al llarg de tot el matí. La sala on té lloc el referèndum, coneguda com La Societat, s'ha convertit en un espai de tertúlia permanent.

Una vintena de voluntaris col·laboren en les tasques d'organització de meses, seguretat i comunicació, per tal de garantir la bona marxa de la consulta.



La Jonquera és un dels 7 municipis de l'Alt Empordà que avui organitzen el referèndum, juntament amb Roses, Viladamat, Palau de Santa Eulàlia, Pau, Pedret i Marzà i Vilajuïga. La iniciativa va ser impulsada al setembre per la Plataforma La Jonquera pel Dret a Decidir, que agrupa una vintena d'associacions de la població i dues de la Catalunya Nord.. Posteriorment, els grups d'ERC i CIU de l'ajuntament, hi van donar suport en el ple municipal del passat mes d'octubre.

dissabte, 5 de desembre del 2009

Miquel Mayol: Sobre la independència de Catalunya. 13D

Amics, gràcies per permetre’m participar del debat que aquest magnífic moviment ciutadà està generant: Esteu engegant el procés sobiranista de Catalunya!

 
Votant sense por, lliurement, el 13 de desembre enterrareu la transició. A la transició, els estatuts foren condicionats pels poders fàctics. L’ombra de ‘Tejeros’ de torn hi estava a sobre. El consentiment de Catalunya s’està expressant lliurement. I ningú, ni reis, ni Borbó, ni Constitucional, ho podrà impedir.
 
Avui a Europa no poden sortir els tancs contra la voluntat d’un poble. A Europa hi tenim amics. Per exemple: la diputada galesa Jill Evans. Hi ha molts estats membres que són nou-nats a la independència, i aleshores el nostre plet per la sobirania l’entenen perfectament.
 
I si necessitem inspiració podem seguir llur exemple; o tornar a llegir la declaració d’independència dels EUA, a la què s’expressa nítidament el fonament de la separació nacional. Permeteu que us en tradueixi només la primera frase: «Quan, en el curs dels esdeveniments humans, esdevé necessari per un poble dissoldre els lligams polítics que l’han connectat amb un altre; i d’assumir, enmig dels poders de la terra, l’estat de separació i igualtat al qual les lleis i el Déu de la natura els han donat dret; un respecte convenient per les opinions públiques del món exigeix que declarin les causes que els empenyen a la separació.» I segueix el text: «We hold these truths to be self-evident...»

Però segur que no necessiteu cap tipus de vitamina independentista....

Som molts els qui no podrem votar el 13 de desembre, aleshores votarem per procuració, votareu per nosaltres. Votareu també pels del Rosselló, pels de la Catalunya Nord. Alberes enllà ja ajudeu a moltes iniciatives. Per exemple la Bressola o la Porta dels Països Catalans; però l’ajut més decisiu serà arrabassar la independència. L’Estat català tindrà una força d’atracció irresistible per la Catalunya Nord, i també pel País Valencià o les Illes.

Crec que és clar per a tots. El camí de la dignitat té un punt de sortida: Arenys de Munt; passa per la Jonquera i pels altres pobles que tindran la sort de poder pronunciar-se; i té un punt d’arribada: l’anhelada independència.

El referèndum ciutadà que celebrareu demà és un assaig. Al rugby, després de l’assaig hi ha d’haver la transformació. La transformació serà l’endemà del referèndum oficial. El cop de peu que enviarà la pilota entre els pals samalers. Com que sou afeccionats al futbol, en direm la golejada final. La golejada de la independència.

Visca Catalunya independent! Visquin els Països Catalans!


Miquel Mayol i Raynal (nascut a Perpinyà, 1941) és un advocat i un dels polítics més coneguts del catalanisme a la Catalunya Nord. Va estudiar dret a París, Montpeller i Alger abans de ser advocat a Nantes i a Perpinyà. El 1968, any del seu retorn a Perpinyà va adherir al Grup Cultural de la Joventut Catalana i al Parti Socialiste Unifié. El 1970 va fundar el Comitat Rossellonès d'Estudis i d'Animació, que es va convertir després en l'Esquerra Catalana dels Treballadors (E.C.T.), primera expressió política moderna de l'esquerra catalanista a la Catalunya del Nord. El 1999, va integrar-se a Esquerra Republicana de Catalunya. El juny de 2001 fou Miquel Mayol ocupà el càrrec d’eurodiputat fins el 2004. Ha participat activament a la majoria d'iniciatives en defensa de la llengua i la cultura catalanes a Catalunya del nord, com per exemple la Universitat Catalana d'Estiu, la Bressola, l'Escola Popular Catalana o la realització de la Porta dels Països Catalans.