dissabte, 31 d’octubre del 2009

LA JONQUERA PEL DRET A DECIDIR

LA JONQUERA PEL DRET A DECIDIR



Consulta sobre la independència de Catalunya - 13/12/09

El temps donarà la justa mesura a cada esdeveniment, però, amb la modesta perspectiva que ens ofereix fins ara, el 13 de setembre d’enguany, un fins aleshores discret poble del Maresme, va marcar un punt d’inflexió en la Història del catalanisme, i més enllà d’aquest, una fita important en la democràcia d’aquest país. Arenys de Munt contra la incrèdula maquinària del sistema anquilosada en una constitució desfasada. Un intel•ligent acte de valentia què dóna ple sentit al primer article de la constitució del 78 tant esmentada per aturar-lo: «un Estat social i democràtic de dret que propugna com a valors superiors del seu ordenament jurídic la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític».

A la Jonquera l’efecte arenyenc atia l’esperit inquiet d’alguns ciutadans que s’adonen que cal aprofitar la sinergia del moment per reviscolar l’esperit democràtic del poble i les consciències adormides. L’endemà de la consulta a Arenys un missatge de mòbil viatjava exponencialment a la recerca d’un corrent favorable. El 18 de setembre, en col•laboració amb aquests pioners, l’entitat GRAFIC pren les regnes d’aquest anhel i decideix en reunió extraordinària posar fil a l’agulla i entrar una carta al registre de l'Ajuntament; demanant al ple i a cada partit polític si poden recolzar d'alguna forma la iniciativa de realitzar una consulta. Paral•lelament comencen els contactes entre les diferents associacions i entitats del poble i es convoca una reunió explicativa, el primer d’octubre. Aquesta és la data de naixement oficial de la plataforma La Jonquera pel Dret a Decidir.

La reunió informativa de l’1 d’Octubre va ser tot un èxit, l’assistència d’una vuitantena de ciutadans demostra l’interès perquè una consulta popular tiri endavant. Moltes de les entitats hi són presents, però també persones particulars i representants dels grups polítics locals CiU i ERC que havien aprovat la moció de suport a l’ajuntament, davant l’abstenció de PSC i el vot en contra del PP.






En aquesta reunió queda clar que, com a primera fita, el que es persegueix és la participació popular, mobilitzar la gent convidant-los a descobrir aquesta democràcia més directa, el fet de poder expressar el que senten respecte d’un tema que els afecta, ja que a aquesta consulta n’hauran de seguir d’altres, i més encara en aquest moments en que la llei de consultes s’està debatent al Parlament de Catalunya. Una experiència habitual en determinats punts del planeta i, més a prop de casa, en pobles com el d’Arenys de Munt en el que es sotmeten a aquest tipus de votacions qüestions més immediates a la praxis com per exemple decisions urbanístiques. La plataforma no persegueix un resultat concret: sí o no; sinó la resposta de la ciutadania en participar activament, i així queda palès en el nombre d’associacions que s’avenen a col•laborar i a donar el seu suport.


De seguida, La Jonquera pel Dret a Decidir comença a establir contacte amb Joan Manel Ximenis, figura cabdal a la consulta d'Arenys, i es pacta una reunió pel 14 d'octubre. Mentrestant es comença a rebre els fulls d’adhesió a la consulta de les diferents associacions i s’estableix el dilluns al vespre com a dia regular de les reunions de la plataforma. Pràcticament tot el teixit associatiu està per la consulta. El dia 5 comença a organitzar-se la feina seguint les directrius inicials dels companys d’Arenys: es tria un nom per la plataforma, s’omple una fitxa local per remetre a la coordinadora de consultes sobre la independència, es comença a formar els equips de les subcomissions que quedaran definides més endavant, potenciant el talent de cadascú per repartir les tasques i fent que la col•laboració de tots vagi en un mateix sentit, d’una manera organitzada. Tothom és conscient que la iniciativa popular requereix l’ajut i voluntat de tots i cadascú.

El dia 14 d’octubre alguns dels membres de La Jonquera pel Dret a Decidir s’entrevisten amb els organitzadors de la consulta d’Arenys. Ens faciliten un full de ruta que facilita la distribució de les diferents tasques al llarg del temps fins el dia clau, i ens conviden a assistir a la reunió de tots els pobles participants, el 24 d’Octubre a Arenys.



Els dies passen, la sala municipal d’Arenys de Munt era plena de gom a gom amb representants de les comissions de més d’un centenar de municipis. Van presentar-se tots i es va coordinar l’estratègia, la logística i la infrastructura que haurem de seguir. L’equip de la consulta d’Arenys s’ha constituït en la Coordinadora de la Consulta sobre la Independència, que funcionarà mitjançant un Consell Plenari del que tots van poder votar el reglament de funcionament. Entre els seus objectius fundacionals està promoure un referèndum nacional amb caràcter vinculant, cap a la primavera de l’any vinent, amb el suport de la ciutadania i els agents polítics.

Finalment són 100 pobles els què realitzaran la consulta perquè s’han pogut organitzar a temps per poder tenir tots els detalls enllestits pel dia 13 de desembre. Algunes poblacions que no han pogut arribar a temps per aquesta cita la organitzaran més endavant, potser en alguna de les altres dues dates marcades per Decidim.cat per l’any vinent: 28 de febrer i 25 d’abril. És el cas d’Agullana, per exemple, que estudien realitzar-la de cara a la primavera. És una llàstima que tothom no la pugui fer alhora perquè els resultats, siguin quins siguin, donarien una idea més completa i representativa del pols dels ciutadans de Catalunya en aquest important assumpte, però desenvolupar bé tota la feina que comporta organitzar un plebiscit és complex i, evidentment, no és flor d’un dia. Entre els municipis més grans que sí que duran a terme la consulta hi ha Sant Cugat del Vallès, Vilafranca del Penedès, Berga, Vic i les Borges Blanques entre d’altres. De l’Alt Empordà serem: Roses, Palau de Santa Eulàlia i la Jonquera.

Rebudes les directrius principals, queden definides les diferents àrees de treball: difusió i participació, secretaria, borsa de voluntaris, comunicació i premsa, tresoreria i pressupost, contacte amb personalitats i entitats, seguretat, informàtica, interlocució comarcal, logística i infrastructures, campanya final i organització de mítings, coordinador i portaveu. Per posar-vos en contacte amb qualsevol d’aquestes subcomissions podeu enviar un missatge de correu electrònic a: consultalajonquera@gmail.com. Indicant si cal l’àrea a què l’adreceu.

Ara que ja hem repassat la cronologia de la consulta a La Jonquera us convidem a ser protagonistes d’aquest esdeveniment històric. El vostre treball conjunt és imprescindible perquè tot aquest esforç que hem engegat sigui un èxit de la democràcia al nostre poble. Principalment, anant a votar el proper dia 13 de desembre per donar el vostre parer a la qüestió plantejada a referèndum: «Està vostè d’acord que Catalunya esdevingui un Estat de Dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea?» Tant si penseu que sí, com si penseu que no, com si encara no ho teniu massa clar; perquè expressant la vostra opinió ja sereu partícips d’aquest exercici de la democràcia directa, què més sovint haurien de brindar-nos com a poble, com a ciutadans, per saber de primera mà què en pensem de tantes qüestions que ens afecten i que els nostres representants polítics, que tal dia ara fa menys de quatre anys vam triar entre tots, han de decidir en nom nostre.

També us animem a participar d’una manera activa en tot el procés de preparació, donant idees per la campanya, animant els vostres amics i família a participar-hi, assistint a les reunions dels dilluns al vespre als Porxos de Can Laporta. Venint a enganxar cartells, participant en les activitats proposades que us anirem anunciant, deixant les vostres impressions al blog que hem creat per a la consulta:

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola,

Es podria passar l'adreça del blog perquè surti publicada en el llistat de pobles.
/www.referendumindependencia.cat/