dilluns, 14 de desembre de 2009

El SI arrasa a La Jonquera amb un 86% dels vots

"Creiem molt sincerament que avui, a Catalunya, ha començat el futur"

Amb aquestes paraules, el portaveu de la plataforma La Jonquera pel Dret a Decidir, Joan Budó, valorava els resultats de la consulta sobre la independència que ha tingut lloc avui a la vila. Els resultats són els següents: de 2602 electors cridats a les urnes, 547 han exercit el seu dret a vot. Això representa una participació del 21%. D'aquests, 468 han optat pel SI. 55 pel NO. 20 han sigut en BLANC. I 4 NULS. Per tant, dels jonquerencs que avui han votat, una àmplia majoria, el 86%, ho ha fet a favor de la independència de la nació catalana. 

Són uns molt bons resultats de participació

L'electorat és un element a tenir en compte a l'hora d'analitzar les dades globals. Si en unes eleccions oficials -com van ser les del Parlament Europeu- són cridades a les urnes unes 1712 persones, en aquest cas, l'electorat ha sigut més elevat, pel fet que també s'han convocat els jonquerencs procedents de la nova immigració (un terç de la població electoral) i els joves de 16 a 18 anys, fent augmentar el nombre de votants fins als 2602. D'aquests nous votants, un 17% s'ha acostat a les urnes per exercir el seu dret a vot. El mèrit d'aquesta jornada també resideix en dos altres elements que diferencien aquestes consultes dels plebiscits oficials: la nul·la aportació de finançament públic i l'escàs suport dels mitjans de comunicació.
Avui ha sigut una jornada històrica per a la democràcia del país

Per primera vegada, la societat civil ha organitzat una mobilització d'aquestes dimensions. Més de 15.000 voluntaris han tret hores de l'oci, la família i la son, per tal de fer possible la celebració d'aquesta consulta a 166 municipis d'arreu del territori. Una lliçó de democràcia activa per la dignitat del nostre poble que els nostres representants haurien d'haver après fa temps. Núria Casademont, presidenta de l'associació Alt Empordà Decideix, ha declarat que "estem en una primera onada de consultes. Estic convençuda que la jornada d'avui esperonarà els ciutadans d'aquesta comarca a organitzar-ne als seus municipis. Això no té aturador." Diverses entitats ja estan treballant perquè el 25 d'abril, els figuerencs puguin votar sobre la independència del nostre país. Alguns d'aquests voluntaris han sigut presents a La Jonquera per viure el referèndum en persona. 

Presència d'observadors empordanesos i de la Catalunya Nord

Al llarg de la jornada, diverses persones d'altres poblacions empordaneses i, sobretot, de la Catalunya Nord s'han desplaçat fins al col·legi electoral ubicat a 'La Unió Jonquerenca, La Societat', per tal d'assistir a la consulta popular i intercanviar punts de vista sobre l'organització del referèndum. També cal destacar la presència de diferents mitjans de comunicació de banda i banda dels Pirineus.

429 € per a la Marató de TV3

La jornada d'avui ha coincidit amb la 18ena Marató de TV3, que enguany recaptava diners per les malalties minoritàries. Conscients de la importància d'aquesta iniciativa, la plataforma La Jonquera pel Dret a Decidir ha disposat una urna on els jonquerencs i jonquerenques han pogut col·laborar econòmicament amb La Marató. El total recaptat, 429 €, servirà per posar el nostre granet de sorra en la investigació d'aquestes malalties. 


 
Agraïm a tots els que han col·laborat en la organització del 13D a La Jonquera, i  animem als pobles de la contrada que se sumin a participar activament pel futur dels Països Catalans.